×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Een goed begin ...

Een goed begin ...

Een goed begin door Ruud Vissenberg


De kogel is eindelijk door de kerk. Het grasveld gaat eruit en er moet een vijver komen. Het liefst met Koi. Maar waar moet je vervolgens allemaal aan denken? En hoe pak je zo'n project eigenlijk aan? De grote lijnen voor je uitgezet.

Om maar met de deur in huis te vallen: de grootste fout die je als beginner kunt begaan‚ is per direct een schop te pakken en een zo groot mogelijk gat gaan graven. De te verwachten onderhoudskosten zijn immers een belangrijke factor waarmee je rekening zal moeten houden. Om je een idee te geven: een twee keer zo grote vijver geeft vier keer zo veel onderhoudskosten. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele voorzieningen die getrofíen moeten worden. Groter is dus niet per definitie beter. Bezint eer ge begint. Een goede voorbereiding is het halve werk. Niet over één nacht ijs gaan. Afijn, de strekking van dit artikel is alvast duidelijk. Ben je van plan een natuurvijver of koivijver aan te leggen, dan verdient het aanbeveling om je huiswerk goed te doen. Maak een overzicht van de benodigde materialen en eventueel ook machine-uren, tel hierbij de geschatte onderhoudskosten op en leg de geraamde kosten dan naast het beschikbare budget.

Het ontwerp zal hierbij leidend zijn. Houd bovendien rekening met tien procent onvoorziene kosten. Kom je hiermee niet uit? Overweeg dan om een kleinere vijver te bouwen. Of zelfs om de bouw uit te stellen tot er betere tijden aanbreken. Om in de clichés te blijven: haastige spoed is zelden goed.

Dief van eigen portemonnee

Bouwen kun je met enige ervaring zelf, maar natuurlijk kan je ook een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen. Laat in het laatste geval bij enkele bedrijven een offerte opstellen. Zo ben je geen dief van je eigen portemonnee. Een goede voorbereiding houdt natuurlijk ook in dat je voorkennis verzamelt. Dat doe je in feite al door op onze website te lezen. Maar ook zijn er diverse goede naslagwerken in de handel en is er op internet een zee aan informatie te vinden. Informatie van het wereldwijde web is echter niet altijd betrouwbaar, blijf dus te allen tijde je gezond verstand gebruiken. Neem een kijkje bij ervaren hobbyisten en sluit je aan bij een vereniging als je daar behofte aan hebt. Natuurlijk kan ook uw eigen vijverwinkel de meeste vragen goed beantwoorden zoals in dit geval Daru-Koi.

Het beste stekkie

Alles begint met een goed planning. De te bouwen koivijver ligt bij voorkeur in het zicht,centraal in de tuin. Bij graafwerkzaamheden word je niet gehinderd door opstakels, zoals bijvoorbeeld een rioolput of bouwafval, en een elektriciteitsaansluiting is binnen handbereik.

Een belangrijk deel van de vijver ligt in de zon. Water warmt sneller op en planten groeien beter, maar tegelijkertijd moet er in enige schaduw voorzien zijn. Bomen kunnen een probleem vormen. Niet alleen door bladval in de herfst, maar ook door hun soms uitgebreide wortelformaties.

Een veelgebruikte vuistregel is dat de grootte van de wortelmassa ongeveer overeenkomt met de omvang van de bladerkroon. Verlies ook de veiligheid niet uit het oog: zijn er (buur)kinderen waarmee je rekening zult moeten houden? Zo ja, neem dan de nodige maatregelen.

Wat is de beste vorm?

Wat de beste vorm voor een vijver is, is een moeilijk te beantwoorden vraag. lmmers speelt ook de gewenste stijl een belangrijke rol. Een formele vijver is als snel vierkant of rechthoekig van vorm. In het algemeen kan wel gesteld worden dat de ontwerper ernaar zal moeten streven om zo min mogelijk 'dode hoeken' te creëren. Water dat stagneert, zorgt immers vroeg of laat voor problemen. Door te werken met ronde vormen en de in- en uitlaat van het filter op strategische plaatsen te situeren, is een goede doorstroming in principe

Een andere factor die de ideale vorm bepaalt, is de omringende tuin. Niets is onaantrekkelijker dan een vijver die als het ware net een boorplatform in een tuin is neergelaten.

Oppervlakte en diepte

Als het om Koi gaat, is een diepte van 1.20 meter een absolute vereiste. Maar liever is de vijver nog een stukje dieper. Tussen de 2 en 2.50 meter diepte is optimaal. Het geeft de vissen veel zwemruimte en zou een positief effect hebben op de ontwikkeling van de lichaamsbouw. Een diepere vijver zorgt ook voor een stabielere watertemperatuur. Een vijver van 1 meter diepte heeft immers een 2 maal zo grote afkoelingsfactor als een vijver van 2 meter diep.

Als je dieper moet graven, vergroot dit vanzelfsprekend de kans op hinder van grondwater bij de werkzaamheden. Zeker in kleihoudende gebieden kun je er vergif op innemen dat je op een zeker moment op grondwater zult stuiten.

Dit probleem is enigszins te omzeilen door naast de geplande vijver een diepe put te graven en hierin een dompelpomp te plaatsen. Het grondwaterpeil zal hierdoor lokaal iets zakken. Tussen de diepte en de oppervlakte van de vijver zal een goede balans gevonden moeten worden. Een groter wateroppervlak geeft een betere uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen met de atmosfeer. Is het relatieve oppervlak te klein, dan ligt een zuurstoftekort op de loer. Mede daarom is een grotere diepte dan 2.50 meter niet aan te raden.

Water en elektriciteit

Zoals al eerder gesteld; zorg ervoor dat elektriciteitsaansluitingen binnen handbereik zijn. De gemiddelde filterinstallatie telt verschillende stroomvreters (om er een paar te noemen: circulatiepomp, beluchting, UV-lamp, etc.) en die doen het niet op water. Bezuìnig overigens niet op de aansluitingen. Zorg in ieder geval dat ze veilig zijn; een ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien moet je er toch niet aan denken dat er bij elke regenbui kortsluiting ontstaat en daarmee je eigen filter plat komt te liggen? Ook van belang is in dit kader dat de eventuele afvoer van afvalwater naar het riool gewaarborgd is. Het maakt de regelmatige spoelbeurt van het filter wel zo comfortabel !

Rubber epdm vijverfolie, HDPE of polyester.

Een vijver kan onder andere gemaakt worden vervaardigd uit folie. (meestal epdm rubber folie) Maar ook uit bijvoorbeeld HDPE en polyester. Meestal wordt voor de eerst optie gekozen. Een groot voordeel is dat de toepassing eenvoudig is. Een nadeel is dat rubberfolie relatief kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld HDPE of polyester. Meestal wordt voor de epdm rubber folie gekozen. Pvc folie is ook wel geschikt maar kun je dan het beste door een bedrijf laten fohnen ter plaatsen om zo een goede afwerking en jarenlang vijverplezier te garanderen. Vraag een prijs op bij daru-koi mocht u hiervoor interresse hebben.

HDPE vijvers zijn voorgevormde vijvers uit hard kunststof. Je kunt ze kant en klaar kopen of naar eigen smaak laten ontwerpen. Een voordeel is de stevige constructie en het gemak waarmee de vijvers (gedeeltelijk) bovengronds geplaatst kunnen worden. Een belangrijk nadeel is zeker het kostenplaatje en dat de vijver nooit meer kan worden aangepast. HDPE is erg kostbaar.

Optie drie is polyester of impermax. Als je hiervoor kiest, dan raad ik aan om de aanleg door professionals te laten gebeuren of vraag goede uitleg bij je koidealer zoals daru-koi. Er is een zekere ervaring voor nodig en bovendien is er ook speciaal gereedschap voor nodig. Nog een factor van belang is het gezondheidsrisico. Iemand die met polyester of impermax werkt moet zeker beschermende maatregelen treffen! Polyester is stevig als HDPE, maar kan in alle mogelijke vormen worden toegepast.

Circulatie en ontwerp

ln het ontwerp worden niet alleen de vorm van de vijver en de plaats van het filter bepaald, maar ook de loop van het buizenwerk. Zo kan hier tijdens de aanleg al rekening mee worden gehouden. Je bepaalt onder meer de plaats van de bodemdrains, de richting van de afvoerbuizen, de aansluiting op het filter en de locatie van de retouraansluitingen.

Hoe bewerkstellig je de best mogelijke circulatie ? Hoe plaats je de bodemdrain zo dat er zo min mogelijk bochten in het buizenwerk moet worden ingepast ? En hoe ga je het meest efficient met het materiaal om ? Je begrijpt het al, zo'n (eerste) koivijver vergt nogal wat denkwerk. Natuurlijk denken wij van Daru-Koi graag met uw mee en zullen u met behulp van filmpjes, schetsen en foto's u zo goed mogelijk ondersteunen in uw project. Het is bij ons niet zo dat we de klanten na afnemen van de vijverproducten laten "zwemmen". Nee, wij helpen u totdat de vijver klaar is en u ervan kunt gaan genieten.

Om de afvoer van vuil water te stimuleren, verdient het de voorkeur om de bodem taps te laten aflopen in de richting van de bodemdrains. Grofweg kan worden gesteld dat er op elke 2 tot 3 meter een bodemdrain geplaatst moet worden.

Het gebruik van een pompgevoed systeem wordt nog altijd in de boeken genoemd. Een pomp staat op het diepste punt van de vijver, zuigt daar het vuile water aan en stuurt dit door het filter dat op of naast de rand van de vijver staat, waarna het weer terug de vijver in plonst. Voor een gemengde vijver is dit een prima systeem. Maar als je een serieuze koivijver wilt aanleggen mag je wat mij betreft deze optie weer vergeten. Je hoeft tegenwoordig immers geen ingenieur meer te zijn om een gravity systeem (zwaartekracht-gevoed, waarbij bodemdrains worden gebruikt) aan te kunnen leggen.

Een goed begin

Dat je als beginneling door de bomen het bos niet meer ziet, is heel begrijpelijk. Maar of je het nu wilt geloven of niet, elke gevorderde heeft deze fase doorgemaakt. Maak gebruik van mijn verhaal en verdiep je in de eerste plaats in de basale vijvertechniek, waterkwaliteit, visziekten en koiverzorging. Kennis over kwekers en variateiten is van latere zorg. Helaas kan ik niet alles nu bespreken maar het begin is gemaakt. Meer informatie kun je vinden in onze koi en vijverbibliotheek. Wilt u meer informatie over de aanleg, een prijsopgave of heeft u producten nodig twijfel dan niet en neem contact op met Daru-Koi. Geen enkele vraag is tot nu toe onbeantwoordt gebleven !

Veel plezier op de ongelooflijke reis die Koi heet !

Copyright © 2024 Daru-koi Vijverartikelen