daru-koi vijver webshop

waterlelie banner homepage

Vijverpomp

Voor de noodzakelijke waterbeweging in de vijver

Een vijverpomp is geen filter, ook al zit er een spons in!
Een vijverpomp dient er alleen maar voor om het water in beweging te brengen en te houden.

Dit is nodig om het water te filteren of om een waterval, beekloop of fontein te creëren.
De keus voor een bepaald type vijverpomp is belangrijk en moet weloverwogen worden gedaan.
Niet alleen moet het type pomp geschikt zijn voor het doel dat u voor ogen hebt, maar ook moet hij over de juiste capaciteit beschikken en dat bij voorkeur tegen zo laag mogelijke verbruikskosten.

De werking

Vijverpompen werken door middel van een draaiende waaier of schoepenrad.
Door het draaien van de waaier ontstaat een centrifugale kracht die het vijverwater verplaatst.
De verschillende uitvoeringen van de waaier bepalen de capaciteit en het stroomverbruik, maar ook de toepassingsmogelijkheden van de vijverpomp.
Er zijn namelijk pompen die alleen schoon water kunnen verwerken maar ook pompen die vuil water kunnen transporteren.
Dit bepaalt mede de gebruiksmogelijkheden en de plaatsing van de betreffende pomp.

Basisuitvoeringen

In feite zijn 2 basismodellen voor de vijverpomp:

Schoonwaterpompen

Deze pompen worden gebruikt voor fonteinen en als filterpomp.
Ze zijn veelal voorzien van een schuimfilter dat voorkomt dat er vuildeeltjes worden meegezogen die de pomp en de sproeikoppen van de fontein kunnen verstoppen.
Dit schuimfilter moet regelmatig worden schoongemaakt.
Door een grotere dichtheid en aantal van de schoepen op de rotor van de pomp, kan deze een grotere druk bereiken, dus ook meer opvoerhoogte, dan een vuilwaterpomp.
Het nadeel daarvan is, dat dit type pomp ook meer stroom verbruikt.
De plaatsing van deze pomp is in het algemeen op de bodem van de vijver als hij gebruikt wordt voor de fontein.
In het geval van een meerkamerfilter wordt hij achter de filter geplaatst.

Vuilwaterpompen

Deze pompen worden gebruikt als circulatiepomp voor beeklopen, watervallen en filters.
Dit type pomp kan vijverwater met vuildeeltjes verplaatsen zonder te verstoppen en ze kennen alleen een filterkorf om de grotere vuildelen tegen te houden. De maximale grootte van deze deeltjes wordt aangegeven door de fabrikant.
Ze hebben een waaier met minder schoepen die ruimer in het pomphuis zitten. De vuildeeltjes kunnen hierdoor ongehinderd passeren waardoor de opvoerhoogte en de druk van dit type pomp lager is.
Het stroomverbruik is eveneens lager dan van een schoonwaterpomp en het onderhoud is niet noemenswaardig.
De plaatsing van deze pomp is op de bodem van de vijver en hij voert het water meestal rechtstreeks af naar een voorfilter.

Droge pompen

Tegenwoordig zijn er ook pompen te koop die in een zogenaamde droogopstelling, dus buiten de vijver, kunnen worden geplaatst. Dit type pompen wordt vaak gebruikt in combinatie met een drukfilter of beadfilter en zijn gemakkelijk bereikbaar en te onderhouden. Uiteraard moeten voor dit type pomp wel extra leidingdoorvoeren in de vijver worden aangebracht.

Dompelpompen

Soms laten beginnende vijverhobbyisten zich verleiden om een dompelpomp aan te schaffen voor het gebruik in hun nieuwe vijver. Hoewel de prijs van een dompelpomp veel aantrekkelijker is dan die van een vijverpomp, is een dompelpomp totaal ongeschikt als vijverpomp.

Dompelpompen zijn niet geschikt voor volcontinu gebruik en ook veel duurder qua stroomgebruik.
Om een vergelijking te maken: Een gemiddelde dompelpomp gebruikt 250 Watt om 5000 liter water per uur te verplaatsen terwijl een vijverpomp voor dezelfde hoeveelheid water slechts de helft van dat wattage verbruikt!
Behalve het risico van schade aan de dompelpomp door het continu gebruik, gebruikt u dus ook ongeveer twee keer zoveel energie als nodig is. Bij de huidige prijzen voor elektriciteit wel even iets om over na te denken.
Het is wel handig om een dompelpomp te hebben om bijvoorbeeld de vijver of een moerasfilter snel leeg te kunnen pompen, maar gebruikt u hem dus nooit als continu werkende vijverpomp.

Hoe maakt u de juiste keuze voor een vijverpomp?

Een motor van een vijverpomp die continu in gebruik is gedurende het gehele jaar maakt miljoenen omwentelingen per jaar.  Daarbij komt nog de voortdurende belasting door vervuiling met nagenoeg geen onderhoud.
Een vijverpomp moet dus een degelijke constructie hebben en speciaal voor het gebruik in de vijver ontworpen zijn. (zie ook dompelpompen hier onder)
Het verdient dus aanbeveling om een betrouwbaar merk te kiezen met een goede garantie.
Sommige fabrikanten geven wel tot 7 jaar garantie!
Naast de aanschafprijs is met name het energieverbruik van belang omdat een energiezuinige vijverpomp een hogere aanschafprijs snel heeft terug verdiend. Uiteraard kiest u ook het juiste type pomp met de juiste capaciteit.

Wettelijke eisen

In een zwemvijver mag nooit een pomp worden geplaatst, deze dient in een zogeheten droogopstelling buiten de vijver te worden geplaatst. Voor meer informatie over de techniek bij een zwemvijver, klik hier
Het elektrische net waaraan de pomp wordt aangesloten, dient aan de wettelijke eisen te voldoen.
De motor moet volledig waterdicht zijn volgens IP 68 norm
De stroomkabel moet van rubber zijn, waterdicht aangesloten op de pomp en zijn voorzien van een aangegoten stekker.
Het droge elektrische gedeelte van de pomp is gescheiden van het natte pompgedeelte en daarom meestal ingegoten in kunststof.

Kwaliteit van de vijverpomp

Bij een goede kwaliteit vijverpomp zijn de as en lagers gemaakt van keramiek.
Pompen met een kleine capaciteit die niet zijn bedoeld voor continu gebruik mogen een meer eenvoudige constructie hebben.  Deze zijn minder duurzaam en lager geprijsd.

Beveiliging

In een goede vijverpomp is een temperatuurbeveiliging voorzien die bij een te hoge temperatuur van de motor de pomp uitschakelt. De meeste pompen starten na afkoeling van de motor vanzelf opnieuw op.
Als dit zich voordoet moet de pomp wel gecontroleerd worden op een mogelijk defect.

Prestatie

Elke fabrikant doet opgave van de capaciteit bij haar verschillende modellen vijverpompen.
Deze opgave betreft de maximale opvoerhoogte in meters en de maximaal haalbare capaciteit in liters doorstroming van vijverwater per uur. Meestal staan de betreffende gegevens ook in een grafiek op de doos vermeld.
De opvoerhoogte is de rechte verticale afstand tussen de uitlaat van de pomp en het hoogste punt waar het water naar toe kan worden gepompt.
De doorstroomcapaciteit van het vijverwater wordt ook wel debiet genoemd.
Dit opgegeven debiet is de capaciteit vanaf het punt van verlaten van het vijverwater uit de pomp.
Met andere woorden, een bruto capaciteit zonder de eventuele weerstand van leidingen, bochten, enz.
De doorstroomcapaciteit van het vijverwater dient dus vooraf te worden omgerekend naar een netto capaciteit zodat u zeker weet dat u een pomp aanschaft met voldoende capaciteit.

Overleg altijd met een specialist (daru-koi) welke pomp het beste bij u past qua debiet en wattage.

addtocartmodal

Zwemvijver

Afbeelding1

Vijverartikelen

banner vijverartikelen

Vijverbouw

banner vijverbouw

Opruiming

banner opruiming

PVC

banner pvc

In onze onlinewebshop kunt u alle professionele vijverbenodigdheden voor uw koivijver, natuurvijver of zwemvijver vinden. Nu met handige functies zoals sneltoetsen speciaal voor gebruik van smartphone of tablet. Daru-Koi is A-Dealer van producten en merken zoals : Aquaforte, Econobead, Ultrasieve, Blue Eco, Superfish, Aquaking, Dainichi, Hikari, Sera, Messner, Rode Filtermat, Valterra, VDL en vele andere. Zo is er dus altijd wel een leuke aktie aanbieding met hoge korting. Mocht u een geheel pakket aan willen vragen dan bieden wij u altijd de laagste prijs van Nederland en België met unieke laagste prijs garantie.

 

Contactgegevens

Daru-Koi Vijvermaterialen

Vissenberg 15, te Sprundel (N.B)

Telefoon : 06-46775965

info@daru-koi.com 

Uitgebreide gegevens HIER

Routeplanner